TAVI (Transcatheter Aortic Valve Implantation)

TAVI (Transcatheter Aortic Valve Implantation)

TAVI (Transcatheter aortic valve implantation) nedir?

TAVI kalbin aort kapağının ameliyatsız kateter tekniği ile değişimini sağlayan girişimsel bir tedavi yöntemidir .  Son yıllara kadar aort kapağının değişimi yalnızca açık cerrahi yöntemle yapılırken günümüzde TAVI yöntemi ile göğüs kafesi açılmadan  aort kapak değişimi mümkün hale gelmiştir.

Aort darlığı nedir?

Aort darlığı; vücuda kan pompalayan kalbin sol karıncığı ile aort ana atardamarı arasındaki kapakçıkta meydana gelen daralma ya da bozulma durumudur. TAVI işlemi ciddi aort kapak darlığı olan hastalara uygulanan ameliyatsız bir tedavi yöntemidir.  Ameliyat yöntemi ile aort kapak değişimi yapılamayan yada ameliyatı çok yüksek riskli olarak değerlendirilen hastalar için uygun bir tedavi seçeneğidir. Ameliyatsız  girişimsel bir kapak değişim yöntemi olan TAVI işlemi, teknik ve teknolojik gelişmelere bağlı olarak son günlerde artık ameliyatı orta ve düşük riskli olarak değerlendirilen hasta gruplarınada uygulanmaya başlanmıştır.

TAVI işlemi nasıl yapılır?

TAVI işlemi koroner anjiyografi ve diğer girişimsel kardiyoloji işlemleri gibi anjiyo (kateter) laboratuvarında yapılır.  Hasta en az 6 saatlik bir açlık döneminde sonra işleme alınır. TAVI işlemi ameliyatlarda olduğu gibi steril şartlarda yapılır. İşleme başlamadan önce hastaya anestezi tarafından yüzeyel sedasyon  uygulanarak hasta uyutulur.  Genellikle kasık bölgesinden atardamardan girilerek  kateter olarak adlandırdığımız  içi boş, ince plastik  bir bozucuk damara yerleştirilerek işlemin devamı bu kateter içinden ilerleyerek gerçekleştirilir. TAVI yöntemi ile yerleştirilen aort kapağı biyolojik bir kapaktır. Çoğunlukla sığır ve domuz kapakları kullanılır. Üzerleri yıpranmayı önleyici bazı malzemeler ile kaplanır. Metal bir stentin üzerine yerleştirilmiş bu kapaklar hasta ve daralmış olan aort kapağın üzerine balon yardımıyla (Balon expandable) veya kendiliğinden genişleyerek (Self expandable) yerleştirilir. Bazı hastalarda ihtiyaç durumuna göre kapak yerleştirilmeden önce bir balonla aort kapağına genişletilme işlemi yapılabilir. TAVI işlemi teknik olarak  bir damara yerleştirilen stent işlemine benzer bir işlemdir. Kasık bölgesine atardamar içine yerleştirilen kateter vasıtası ile tamamen katlanabilir bir kapak, hasta olan kapağın üzerine bir balon şişirilerek veya kendi kendine genleşerek yerleştirilir ve bu sayede hasta kapağın yerini sağlıklı çalışan bir kapak almış olur. Yeni kapak genişletildiğinde, eski hasta olan kapağı çevreye doğru iter ve çalışmaya başladığında sağlıklı ve normal kan akımına imkan sağlar.

TAVI işlmi ameliyata alternatif kalıcı bir tedavi yöntemimi yoksa geçici, yalnızca rahatlama sağlayan yada deneysel bir tedavi yöntemimidir?

TAVI işlemi, açık kalp cerrahisine, yani kapağın kalp ameliyatıyla değiştirilmesine alternatif kalıcı bir tedavi yöntemidir. Deneysel yada yalnızca geçici rahatlama sağlayana (palyatif) bir tedavi yöntemi değildir. 2002’deki ilk kullanımından bu yana, dünya çapında 70’ten fazla ülkede 500.000’den fazla hastaya uygulanmış olan etkin bir tedavi yöntemidir.

TAVI işleminin riskleri  (komplikasyonları) nelerdir?

  1. Kapak takılacak yerin kalbin elektriksel ileti sistemine olan yakınlığı nedeniyle kalıcı kalp pili takılma ihtiyacı yaklaşık %7 oranında (her 100 hastanın 7’sinde) gelişebilir.
  2. Yeni kapak yoğun kireçten dolayı pürüzlü bir yüzeye takıldığından ve eski hasta kapağı çevreye doğru ittiğinden kapak etrafından kan kaçağı gelişebilir. Bu durum genellikle hafif kapak kaçağı şeklinde gelişir ve önem arzetmez.
  3. TAVI işlemi sırasında görüntü almak için kullandığımız madde (opak madde) böbreklere zarar verebilir. Bu durum böbrekleri sağlıklı hastalarda genellikle gözlenmez. Zeminde böbrek yetmezliği olan hastalarda  bazen geçici yada kalıcı diyaliz ihtiyacı ortaya çıkabilir.
  4. Kalp krizi, felç , ağır kanama yada ölüm gibi ağır komplikasyonlar çok daha nadir %2 oranında gelişir. Ameliyatla kapak değişimi ile karşılaştırıldığında bu ağır komplikasyonlar TAVI işleminde çok daha nadirdir.

TAVI yada ameliyat olmam şartmı?

İleri düzeydeki aort kapak darlığında şikayetler ortaya çıkmaya başladığında kapağın mutlaka değiştirilmesi gerekir. Bu durumda ilaç tedavisi hastanın yalnızca şikayetlerini rahatlatır. Altta yatan kapak sorunu giderek kötüleşir ve daha ciddi sorunlara yol açar.  Hastalığa bağlı nefes darlığı, göğüs ağrısı, ve bayılma gibi şikayetler ortaya çıktıktan sonra kapak değişimi uygulanmayan hastalarda zamanla ölüm riski hızlı bir şekilde artar.

TAVI işlemi sırasında kalp durdurulurmu?

TAVI işlemi sırasında ameliyatla kapak değişiminde olduğu gibi kalp durdurulmaz, hasta kalp-akciğer pompasına bağlanmaz. Buna bağlı olarak ciddi komplikasyonlar TAVI işleminde çok daha nadir görülür.

TAVI işlemi ne kadar sürer?

Klinik ve anatomik özelliklere bağlı olarak işlem süresi hastadan hastaya farklılık gösterir. Sorunsuz ve komplike olmamış bir TAVI işlemi yaklaşık 1 saat sürer.

TAVI işlemi ağrılı bir işlemmidir? Hasta işlem sırasında ağrı hissedermi?

TAVİ işilemi genellikle sedasyon altında gerçekleştirilir.  Nadiren genel anesteziye gerek durulur. Her iki durumdada hasta uyku halinde olduğundan işlem sırasında ağrı hissetmez.

TAVI yöntemi ile takılan kapağım ömrü ne kadardır?

TAVI işlemi ile takılan kapak ameliyatla takılan biyolojik kapaklarla aynı materyalden yapılmıştı. Bu nedenle TAVI ile takılan kapakların ömrü ameliyatla takılan biyolojik kapaklarla benzer olabileceği düşünülebilir.

TAVI uygulanmış bir hastaya tekrar TAVI işlemi ygulanabilirmi?

TAVI yöntemi ile kapak değişimi uygulanmış hastada zamanla takılan kapak  işlev görmemesi durumunda  tekrar TAVI yöntemi ile yeniden kapak yerleştirme işlemi yapılabilir.

Daha önce ameliyatla aort kapak değişimi uygulanmış hastaya TAVI işlemi uygulanabilirmi?

Hastanın eski değiştirilmiş kapağı biyolojik kapak (biyoprotez ) ise TAVI işlemi yapılabilir. Ancak değişen eski kapak mekanik kapak ise TAVI işlemi yapılamaz.

Bize Ulaşın

Prof. Dr. Hasan Turhan

    Hasta Yorumları
    Kadir Seren

    Tarafıma Eps ablasyon tedavisi uygulayan Prof.Dr. Hasan Turhan ve tüm değerli sağlık personeline teşekkür eder saygılarımı sunarım 🙏🏻

    Can Tunay

    Hasan Hoca alanında en önde gelen hekimlerden. Annemi bir rahatsızlığı sebebiyle uzun süredir takip ediyordu. Rahatsızlıktan tamamen kurtulması için operasyon gerekti. Operasyon ardından ağrılar yaşayan annemin geceyarısından sabah 04:00’e kadar başında durdu, bir dakika ayrılmadı. Hocama da söyledim, herhalde akrabamız olsa daha fazla ilgilenemezdi. Kendisine sabrı, titizliği, çok basit ve net biçimde bilgi aktarması, sorularımıza çok sade ve anlaşılır şekilde direkt cevaplar vermesi nedeniyle çok minnettar olduk. Hasan Hocama; başta Hamide Hanım ve Fatma Hanım olmak üzere servisteki tüm doktorlara, hemşirelere ve sağlık personeline sonsuz teşekkürler.

    Özge Uzun

    Hasan beye eşimin ritim bozukluğu sebebiyle gittik.Baska hastanelerde ablasyon demelerine rağmen biz korktuk ve yaptırmadık.Haftalarca İstanbul'un bir sürü acilinde saatler gecirdik.Hasan hocayla iyiki tanışmışız Kendisi konusunda uzman kendinden emin bir doktor biz yine operasyona hemen ikna olmayıp ilaç deneyelim dedik fakat mecbur kaldık ve ablasyon operasyonu geçirdik.Keske daha önce yaptirsaydik dedik sayesinde.İşlem çok başarılı geçti ve normal hayatımıza kavuştuk.Kalp ilgili bir sorununuz varsa kesinlikle konunun uzmanı Hasan hoca..Herşey için çok teşekkür ederiz.Ayaginiza taş değmesin hocam.

    Numan Bakırcı

    Hasan hocamız, tıbbi bilgisi, mesleki disiplini ve yüksek insani değerleri ile eşine az rastlanır bir hekim. Kalbimdeki ritim bozukluğu için kendisine gittiğimde, uyguladığı tedavideki bilgi birikimi, yetenek ve ustalığını anlatmak için kelimeler yetersiz kalıyor. Sayesinde eski sağlığıma kavuştuğum değerli meslektaşıma minnettarım. Elleriniz dert görmesin. Dr. Numan Bakırcı

    Diğer Tedaviler
    Kalp Ritim Bozukluğu (Aritmi)

    KALP RİTİM BOZUKLUĞU (ARİTMİ) Kalp ritim bozukluğu (aritmi) nedir? Kalp ritim bozukluğu yada diğer adıyla aritmi dediğimiz durum kalbin normal olmas..

    Devamı >
    Koroner Arter Hastalığı

    KORONER ARTER HASTALIĞI (KALP DAMAR HASTALIĞI) Koroner arter nedir ? Vücudumuzda ki bütün organlar ve hücreler atardamar yolu ile dokuya ulaşan kan ..

    Devamı >
    Kalp Pili

    Kalp pili nedir? Kalp dokusuna (hücrelerine) elektriksel uyarı ileterek yetersiz olan kalp hızını istenilen düzeye yükseltmek için kullanılan küçük b..

    Devamı >