Kalp Damar Hastalıklarının Tedavisi

Kalp Damar Hastalıklarının Tedavisi

Kalp damar hastalıkları (koroner arter hastalığı) nasıl tedavi edilir?

Kalp damar hastalıklarının tedavisinde ilaç tedavisi, balon ve stent işlemi ile damarların açılması ve ameliyatla kalp damar darlıklarının giderilmesi olmak üzere üç farklı tedavi yöntemi vardır. Hangi hastaya hangi tedavi yöntemi uygun olduğunu değerlendirirken birçok faktörü dikkate alarak karar vermek gerekir. Burada hastanın yaşı, eşlik eden diğer  kalp dışı hastalıkları, kalp damar hastalığının ciddiyeti ve yaygınlığı, eşlik aden kalp yetersizliği, kalp kapak hastalığı yada aort damarı ile ilgili hastalıklarhasta için verilecek tedavi yöntemi kararını ciddi şekilde etkiler.

İlaç tedavisi hangi kalp damar hastaları için uygundur?

İlaç tedavisi kalp damar hastalıklarının tedavisinin olmazsa olmaz bir parçasıdır. Bazı hastalarda yalnız başına ilaç tedavisi uygulanırken, balon ve stent işlemi ile tedavi uygulanan yada ameliyat edilen hastalarında ilaç tedavilerine  bu müdahalelerden sonrada devam edilir. İlaç tedavisinde amacımız hastanın şikayetlerini gidermek, hastalığın ilerlemesini  ve yeniden gelişmesini önlemek, kalp damar hastalığına eşlik eden ritim bozukluğu, kalp yetmezliği ve benzeri ilave durumları tedavi etmektir.

Kalp damar hastalığında ne kadar süre ilaç kulanacağım? Ömürboyu ilaç kulanmam  gerekiyormu?

Özellikle kalp damar hastalığının ilerlemesini yada yeniden gelişimini önleyen ilaçları ömür boyu kullanmamız gerekir. Hastanın şikayetlerini gidermek için verdiğimiz ilaçları şikayetleri devam etmeyen, balon ve stent işlemi yada ameliyat sonrası şikayetleri ortadan kalkan hastalarda kesebiliriz. Kısacası  stent yada ameliyat uygulansada bazı kalp ilaçlarını ömürboyu devam etmemiz gerekiyor.

Balon ve stent ile kalp damar hastalıklarının  tedavisi:

Kalbi besleyen atar damarlarda (koroner damarlarda) ciddi darlık yada tıkanıklığı olan hastalarda  en uygun tedavi yöntemi yüksek etkinliği ve düşük riski nedeniyle balon ve stent uygulamasıdır.  Hastaya uyanık uygulanan, gerektiğinde hastayla konuşarak ve sohbet ederek yapılan bir işlemdir. İşlemden çok korkan, endişe ve kaygı bozukluğu, panik atak gibi psikolojik sorunları olan hastalara sedasyon (yüzeyel uyutma) ilede yapılabilir.

Lokal olarak uyuşturulmuş el bileği yada kasık bölgesinden atar damara girilerek koroner anjiyografi işleminin devamında anjiyo işleminin ikinci aşaması şeklinde yapılır. Son 20 yılda balon ve stent alanında çok ciddi teknik ve cihaz yönünden gelişmeler  yaşandı. Bunun sonucunda kalp damar hastalarının yaklaşık %90’ında balon ve stent işlemi ile uygun tedavi olanağı sağlanabilir duruma gelinmiştir. Ciddi kalp damar hastalığı tanısı konulan hastaların yalnızca %10’unda ameliyatla tedavi seçeneği gündeme gelmektedir.

Kalp damar hastalıklarının tedavisinde balon ve stent mi? Yoksa ameliyat (bypass) mı?

Burada önemli konu hastanın hangi tedavi yöntemine daha uygun olduğu, hangi tedavi yönteminden daha fazla yarar göreceğidir. Teknik olarak tüm damar darlık yada tıkanıklıkları ameliyatsız balon ve stent uygulaması ile açılabilir. Ancak kalp damarlarında  darlık ve tıkanıklıklar çok yaygın ise yada kalbin yaklaşık %80 gibi büyük bir bölümünü besleyen sol ana damarında darlık varsa, bu hastalarda ameliyatla tedavinin balon ve stent işlemine kıyasla uzun dönemde daha yararlı olduğu gösterilmiştir. Bu hastalarda ameliyatla tedavi yönteminin seçilmesi daha uygun olacaktır. Bunun yanında uygulanacak tedavi yönteminin hayati ve diğer riskleride dikkate alınması gerekir.  Ameliyatla tedavi yöntemine daha uygun görünen ancak ameliyatın riski çok yüksek değerlendirilen hastalarda balon ve stent işleminin uygulanması daha düşük riskli olması nedeniyle tercih edilmelidir.

Buradanda anlaşılacağı üzere kalp damar hastalarında tedavi yöntemi konusunda karar verirken hastalık yok hasta var prensibiyle hareket etmek gerekiyor.  Benzer damar sorununda  farklı hastalarda farklı tedavi yöntemi tercih edilebiliyor.  Bu durum hastalarda yada hasta yakınlarında bazen kafa karışıklığına yol açabiliyor.  Bu durumda hasta ve hasta yakınlarını mevcut hastalık durumu, olası riskleri, alternatif tedavi yöntemleri ve uygulanacak tedavi yönteminin etkinliği ve olası riskleri konusunda detaylı bilgilendirmek gerekiyor.

Balon ve stent işlemi geçici bir çözümmü?

Kalp damar hastalıklarının tedavisinde bilinen yanlışların başında bu geliyor. Bunun nedeni 1990’lı yıllarda balon uygulamaları ve 1990’lı yılların sonlarında stent uygulamalarının yeni yeni rutin uygulamaya girmesinden dolayı başarı oranının düşük olması, takılan stentlerin yeniden daralma ve tıkanma oranlarının yüksek olmasıdır. Son 20 yıl içerisinde  stent teknolojisindeki gelişmeler, stent takılan hastalarda kullandığımız kan sulandırıcı ilaçlardaki gelişmeler ve stent uygulamadaki teknik  ilerlemeler işlem başarısını ciddi olarak artırırken, yeniden daralma ve tıkanma oranlarınıda minimum düzeye düşürmüştür. Günümüzde balon ve stent işlemi en az amiyat kadar etkili ve uzun soluklu bir tedavi yöntemi haline gelmiştir.

Bize Ulaşın

Prof. Dr. Hasan Turhan

    Hasta Yorumları
    Kadir Seren

    Tarafıma Eps ablasyon tedavisi uygulayan Prof.Dr. Hasan Turhan ve tüm değerli sağlık personeline teşekkür eder saygılarımı sunarım 🙏🏻

    Can Tunay

    Hasan Hoca alanında en önde gelen hekimlerden. Annemi bir rahatsızlığı sebebiyle uzun süredir takip ediyordu. Rahatsızlıktan tamamen kurtulması için operasyon gerekti. Operasyon ardından ağrılar yaşayan annemin geceyarısından sabah 04:00’e kadar başında durdu, bir dakika ayrılmadı. Hocama da söyledim, herhalde akrabamız olsa daha fazla ilgilenemezdi. Kendisine sabrı, titizliği, çok basit ve net biçimde bilgi aktarması, sorularımıza çok sade ve anlaşılır şekilde direkt cevaplar vermesi nedeniyle çok minnettar olduk. Hasan Hocama; başta Hamide Hanım ve Fatma Hanım olmak üzere servisteki tüm doktorlara, hemşirelere ve sağlık personeline sonsuz teşekkürler.

    Özge Uzun

    Hasan beye eşimin ritim bozukluğu sebebiyle gittik.Baska hastanelerde ablasyon demelerine rağmen biz korktuk ve yaptırmadık.Haftalarca İstanbul'un bir sürü acilinde saatler gecirdik.Hasan hocayla iyiki tanışmışız Kendisi konusunda uzman kendinden emin bir doktor biz yine operasyona hemen ikna olmayıp ilaç deneyelim dedik fakat mecbur kaldık ve ablasyon operasyonu geçirdik.Keske daha önce yaptirsaydik dedik sayesinde.İşlem çok başarılı geçti ve normal hayatımıza kavuştuk.Kalp ilgili bir sorununuz varsa kesinlikle konunun uzmanı Hasan hoca..Herşey için çok teşekkür ederiz.Ayaginiza taş değmesin hocam.

    Numan Bakırcı

    Hasan hocamız, tıbbi bilgisi, mesleki disiplini ve yüksek insani değerleri ile eşine az rastlanır bir hekim. Kalbimdeki ritim bozukluğu için kendisine gittiğimde, uyguladığı tedavideki bilgi birikimi, yetenek ve ustalığını anlatmak için kelimeler yetersiz kalıyor. Sayesinde eski sağlığıma kavuştuğum değerli meslektaşıma minnettarım. Elleriniz dert görmesin. Dr. Numan Bakırcı

    Diğer Tedaviler
    Kalp Ritim Bozukluğu (Aritmi)

    KALP RİTİM BOZUKLUĞU (ARİTMİ) Kalp ritim bozukluğu (aritmi) nedir? Kalp ritim bozukluğu yada diğer adıyla aritmi dediğimiz durum kalbin normal olmas..

    Devamı >
    Koroner Arter Hastalığı

    KORONER ARTER HASTALIĞI (KALP DAMAR HASTALIĞI) Koroner arter nedir ? Vücudumuzda ki bütün organlar ve hücreler atardamar yolu ile dokuya ulaşan kan ..

    Devamı >
    Kalp Pili

    Kalp pili nedir? Kalp dokusuna (hücrelerine) elektriksel uyarı ileterek yetersiz olan kalp hızını istenilen düzeye yükseltmek için kullanılan küçük b..

    Devamı >