Kalp Pili

Kalp Pili

Kalp pili nedir?

Kalp dokusuna (hücrelerine) elektriksel uyarı ileterek yetersiz olan kalp hızını istenilen düzeye yükseltmek için kullanılan küçük bir cihazdır. Cihazın kalbe elektriksel uyarıları iletme özelliğinin yanında kalbin kendisinin ürettiği elektrik sinyallerini algılama ve buna uygun çevap oluşturma fonksiyonuda vardır. Genellikle göğsün sol tarafına köprücük kemiğinin hemen altına kas içine yada üzerine yerleştirilir. Kalp pili olarak adlandırdığımız bu cihazın ürettiği elektriksel uyarılar bu bölgeden toplar damar yolu ile kalbe yerleştirdiğimiz kablolar vasıtasıyla kalp dokusuna iletilir.

Kalp pili çeşitleri nelerdir?

Kullanıldığı durumlar ve taşıdığı fonksiyonlara göre günümüzde üç çeşit kalp pili vardır

  1. Tek yada iki kablolu düşük kalp hızını normal düzeylere çıkaran piller
  2. Hayati teklike oluşturan ritim bozukluklarını elektriksel şok vererek düzelten şok pilleri (ICD)
  3. Kalp yetmezliğinde takılan ve kalbin pompa fonksiyonunu iyilerştiren kalp pilleri (CRT)

Kalp pili hangi hastalara takılır?

Kalp pili dediğimizde tek tip bir cihazdan bahsetmiyoruz. Burada farklı hastalık durumlarında  takılan ancak genel olarak kalp pili olarak adlandırdığımız farklı cihazlar söz konusudur.  Bunun yanında klasik olarak kalp pili kalbi normale göre çok yavaş çalışan (bradikardi) hastalara kalbin hızını normal değerlere yükseltmek için takınan cihazlara verilen addır. Bunun dışında kalbin çok hızlı çalıştığı (taşikardi) hayati risk oluşturulan ritim bozukluklarında  takılan elektriksel şok veren cihazlarda kalp pili sınıfında yer alır. Son olarak ileri düzeydeki kalp yetersizliğinde kalbin pompalama fonksiyonunu düzeltmek için takılan üç odacıklı (üç kablolu) cihazlarda kalp pili kategorisinde yer alır.

Özetleyecek olursak kalp pilleri kalbin çok yavaş çalışmasında, hayati risk oluşturan bazı çarpıntı türlerinde ve bazı ileri kalp yetersizliği durumlarında önleyici ve tedavi edici amaçla kullanılan cihazlardır.

Kalp pili nasıl takılır?

Kalp pili takılma işlemi anjiyo labaratuvarında ameliyathanede olduğu gibi temiz steril  şartlarda yapılır. Pilin takılacağı bölge lokal olarak uyuşturularak işlem yapılabilsede, hastanın anestezi tarafından yüzeyel uyutulması (sedasyon) ile işlemin gerçekleştirilmesi hem hasta için hemde işlemi gerçekleştiren hekim için ciddi bir rahatlık ve  konfor sağlamaktadır. Bu nedenle kalp pili takma işleminin anestezi tarafından uygulanan yüzeyel sedasyon altında gerçekleştirilmesi daha uygun bir yaklaşımdır. Steril şartlarda anestezi tarafından uyutulan hastanın sol köprücük kemiğinin hemen altından 3-4 cm lik bir kesi ile kas dokusuna kadar ulaşılır. Kas dokusu içerisine pil bataryasının yerleşebileceği boyutta bir cep hazırlanır. Bu bölgeden geçen ve kalbe ulaşan toplar damar yolu ile pilin kabloları kalpte uygun bölgelere yerleştirilir. Daha sonra bu kabloların vücut dışında kalan uçları ile pil bataryası arasında bağlantı sağlanır. Bu kabloların damar dışında kalan kısımları ve batarya daha önceden hazırlanan cebe yerleştirilir ve bölgedeki açılan kesi dikilerek kapatılır. Böylece kalp pili takılma işlemi tamamlanmış olur. Hasta daha sonra anestezi eşliğinde  uyandırılarak takip ve tedavı için kardiyoloji servisindeki yatağına alınır.

Kalp pili hangi yaştaki hastalara takılır ?

Kalp pili takılmasında her hangi bir yaş sınırı yoktur. Yeni doğan bir bebekten çok ileri yaştaki düşkün bir hastaya kadar herkese takılabilir.  Burada önemli olan hastanın kalp piline mutlak ihtiyacının olmasıdır.

Kalbi yavaş çalışan hastaya kalp pili nezaman takılır?

Kalbin yavaş çalışması tek başına kalp pili takılması için yeterli bir veri değildir. Burada önemli olan nokta kalbin yavaş çalışmasına bağlı hastada şikayet olup olmamasıdır. Bu şikayetleri halsizlik ,baş dönmesi,göz kararması, kolay yorulma yada bayılma olarak sayabiliriz. Bunun yanında kalbi yavaş çalışan ancak sözünü ettiğimiz şikayetleri olmayan bazı hastalarda zamanla kalpte büyüme ve kalp yetersizliği gelişebilir. Bu nedenle şikayeti olmasa bile kalbi yavaş çalışan bu hastalar yılda en az birkez kardiyak yönden kontrol edilmelidir. Kontrollerde nabız düşüklüğüne bağlı kalpte büyüme yada kalp yetersizliğini düşündüren en ufak bir bulgunun tespit edilmesi dıurumunda bu hastalara  kalp pilinin takılması gündeme alınmalıdır.

Kalp pili takılan hasta nezaman taburcu olur?

Kalp pili takıldıktan sonra hastanın hastanede bir yada iki gün takip edilmesi gerekir. Bu süreçte hastanın ritim ve tansiyonu yakın takip edilerek, pilin takıldığı bölgenin pasumanı yapılarak kanama yada hematom yönünden yakın takip edilir.

Kalp pili takılan hastaların takip ve kontrolleri ?

Kalp pili takıldıktan sonra hastanın ilk kontrolü birinci ayın sonunda yapılmaktadır. Bu kontrolde kalp pilinin fonksiyonları test edilerek hastanın kalp piline nekadar ihtiyaç duyduğuna yani pilin nekadar devreye girip girmediği değerlendirilir. Hastanın klinik durumuna , şikayetlerine ve pil kontrolünde elde edilen ölçümlere göre kalp pilinin ayarları yeniden yapılabilmektedir.

Kalp pili günlük yaşantımı etkilermi ?

Kalp pillerinin kişinin günlük yaşantısına olumsuz etkisi yoktur. Tam aksine belli bir hastalık ve buna bağlı şikayetlere yönelik takılmasından dolayı hastanın günlük yaşantısında hastalığı ile ilgili yaşadığı şikayetlerini gidermektedir. Kalp pili olan hastaların manyetik alan dişinda giremeyeceği hiçbir alan yoktur. Manyetik alan dışındaki ortamlar kalp pillerini etkilememektedir bu nedenle kalp pili bulunan kişi xray yada benzeri cihazlardan rahatlıkla geçebilmektedir.

Kalp pilllerinin ömrü ne kadardır?

Kalp pillerinin ömrü kalp pilinin türüne ve kalp tarafından kullanılma yüzdesine bağlı olarak değişkenlik göstermektedir .Bunun yanında teknolojik gelişmeye bağlı olarak her yeni teknoloji ile üretilen piller daha uzun ömürlü olmaktadır .Günümüzde üretilen kalp pillerinin ortalama ömrü 10 ila 15 yıl arasında değişmektedir .

Kalp pili değişirmi? Değişimi nasıl yapılır?

Günümüz teknolojisi ile üretilen kalp pilleri dışardan şarj edilebilir özelliğe sahip değildir. Dolayısıyla kalp pilleri batarya ömrü tükendiğinde yada gerekli olan fonksiyonu göremeyecek boyutta bir bozukluk geliştiğinde değiştirilmeleri gerekir. Değişim işlemi ilk takılma işlemine benzer şekilde anjio labaratuvarında steril şartlarda local anestezi yada anestezi tarafından uygulanan sedasyon altında yapılır. Bataryanın bulunduğu bölge 3-4 cm lik bir kesi ile açılarak ömrü tükenmiş batarya kablolardan ayrılarak çıkartılır. Yeni batarya ile kablolar arası bağlantı sağlanarak pil cebine yerleştirilir. Açılan kesi dikilerek kapatılır. Takibinde hasta hastanede ortalama bir gün takip edilir.

Kalp pili bulunan hastalar hamile kalabilirmi ?

Kapl pili takılan genç bayan hastalarda en büyük korku hamile kalip kalamayacaklarıdır. Yaşadıkları bu korku tamamen yersizdir. Kalp pili bulunan genç bayan hastalar hamile kalabilir , normal bir hamilelik süreci geçirebilir ,normal doğum yada sezaryen ile bebek sahibi olabilirler.

Kalp pilinin ömrünün bittiğini nasıl anlarız ?

Hastanın herhangi bir şikayeti olmasa dahi kalp pili bulunan hastaların 6 ayda bir pil kontrolleri rutin olarak yapılır. Burada dışardan bir cihaz ile pilin batarya ömrü ve bunun dışındaki hertürlü fanksiyonu değerlendirilebilir. Pil üzerinde her türlü ayar değişikliği yapılabilir. Bu ölçümlerde pilin rakamsal olarak nekadar ömrü kaldığıda tespit edilebilir.

Kalp pili takılan hastalar seyehat edebilirmi ?

Kalp pili bulunan hastaların seyehat etmesinde herhangi bir ksıtlama yoktur. Kalp pilleri manyetik alanın bulunmadığı x-ray cihazı gibi güvenlik kontrollerinden etkilenmemektedir.

Kalp pili bulunan hastalar spor yapabilirmi ?

Kalp pili bulunan hastalar yürüyüş, yüzme ve bisiklet gibi birçok bireysel sporu sorunsuz yapabilir. Ancak takım sporları, ağır efor gerektiren sporlar ve pilin yerleştirildiği alanın aşırı gerilmesine yol açabilecek kol ve omuz hareketlerini içeren sporlar kalp pili bulunan hastalar için uygun fiziksel aktiviteler değildir.

Şoklama Özelliği Olan Kalp Pilleri (ICD, Şok pili, Şok veren kalp pili)

Kalbin karıncık bölgesinden kaynaklanan ventriküler aritmi olarak adlandırdığımız bazı ritim bozuklukları kısa sürede müdahale edilmezse ölümle sonuçlanabilir. Bu hastalara müdahale ritim bozukluğu geliştiği anda yapılmalıdır. Bu hastaların bir ambulansı bekleme yada müdahale için bir hastaneye götürülmeye vakitleri yoktur. Şoklama özelliği olan  kalp pilleri bu durumdaki hastalar için geliştirilmiş cihazlardır.

Kısaca ICD olarak adlandırılan elektriksel şok verme özelliği olan bu cihazlar hastanın günlük yaşamında evde yada iş yerinde tehlikeli ritim bozukluğu geliştiğinde cihaz ritim bozukluğunu tanıma ve şok vererek proplemi düzeltme özelliğine sahiptir. Bu cihazlarında klasik kalp pilleri gibi kalbin yavaş çalışması durumunda kalp hızını istenilen düzeye yükseltme özelliği vardır. Yani bu cihazlar şok verme ve kalp pili olmak üzere iki özelliğe sahiptir.

Şoklama  özelliği olan kalp pilleri kimlere takılır?

Hayati risk oluşturan ritim bozukluğu olan hastalara yada bu ritim bozukluğu gelişimi yönünden yüksek risk altında olan hastalara takılır. Özellikle daha önceden kalp krizi geçirmiş ve kalp yetmezliği gelişmiş olan hastaların sözünü ettiğimiz tehlikeli ritim problemiyle karşılaşma ihtimali yüksektir. Bu nedenle hayati risk oluşturan bu ritim problemi ortaya çıkmadanda tedbir amaçlı bu şok pilleri takılabilmektedir.

Üç Odacıklı Kalp Pili (CRT)

Bazı kalp yetersizliği olan hastalarda kalp yetmezliğinin nedeni kalbin elektriksel sisteminde meydana gelen hasardan dolayı kalp kaslarının dolayısıyla kalp duvarlarının senkronize ,aynı anda hareket etme özelliğini kaybetmiş olmasıdır. Buradan yola çıkarak kalbin elektriksel sisteminde meydana gelen hasarı gidermek için üç odacıklı kalp pilleri geliştirilmiştir. Bu kalp pilleri kalp duvarlarının senkronize, birbiriyle uyumlu hareket ederek kalp fonksiyonlarının düzelmesini sağlamaktadır. Bu hastalarda normal kalp pillerindeki sağ karıncık ve sağ kulakçığa yerleştirilen iki kabloya ilave olarak kalbin sol karıncığını uyaracak üçüncü bir kablo yerleştirilmektedir. Yerleştirilen bu üç kablonun kalbi uyarma zamanları ayarlanarak kalpte kulakcık karıncık arası, sağ ve sol karıncıklar arası ve sol karıncık içindeki duvarlar arası senkron, uyumlu bir çalışma sağlanmaktadır.

Üç Odacıklı Kalp Pilleri Kimlere Takılır ?

Üç odacıklı kalp pilleri kalp yetersizliği ile birlikte kalbin sol karıncık kısmındaki ana ileti yolunda bozukluk olan hastalarda kalp yetmezliğini tedavi etmek için takılır. Bu özelliğin yanında  bu kalp pilleri düşük kalp hızını normale döndüren klasik kalp pili ve hayati risk oluşturan ritim bozukluklarını düzelten şok pili özelliklerinide taşımaktadır.

Bize Ulaşın

Prof. Dr. Hasan Turhan

    Hasta Yorumları
    Kadir Seren

    Tarafıma Eps ablasyon tedavisi uygulayan Prof.Dr. Hasan Turhan ve tüm değerli sağlık personeline teşekkür eder saygılarımı sunarım 🙏🏻

    Can Tunay

    Hasan Hoca alanında en önde gelen hekimlerden. Annemi bir rahatsızlığı sebebiyle uzun süredir takip ediyordu. Rahatsızlıktan tamamen kurtulması için operasyon gerekti. Operasyon ardından ağrılar yaşayan annemin geceyarısından sabah 04:00’e kadar başında durdu, bir dakika ayrılmadı. Hocama da söyledim, herhalde akrabamız olsa daha fazla ilgilenemezdi. Kendisine sabrı, titizliği, çok basit ve net biçimde bilgi aktarması, sorularımıza çok sade ve anlaşılır şekilde direkt cevaplar vermesi nedeniyle çok minnettar olduk. Hasan Hocama; başta Hamide Hanım ve Fatma Hanım olmak üzere servisteki tüm doktorlara, hemşirelere ve sağlık personeline sonsuz teşekkürler.

    Özge Uzun

    Hasan beye eşimin ritim bozukluğu sebebiyle gittik.Baska hastanelerde ablasyon demelerine rağmen biz korktuk ve yaptırmadık.Haftalarca İstanbul'un bir sürü acilinde saatler gecirdik.Hasan hocayla iyiki tanışmışız Kendisi konusunda uzman kendinden emin bir doktor biz yine operasyona hemen ikna olmayıp ilaç deneyelim dedik fakat mecbur kaldık ve ablasyon operasyonu geçirdik.Keske daha önce yaptirsaydik dedik sayesinde.İşlem çok başarılı geçti ve normal hayatımıza kavuştuk.Kalp ilgili bir sorununuz varsa kesinlikle konunun uzmanı Hasan hoca..Herşey için çok teşekkür ederiz.Ayaginiza taş değmesin hocam.

    Numan Bakırcı

    Hasan hocamız, tıbbi bilgisi, mesleki disiplini ve yüksek insani değerleri ile eşine az rastlanır bir hekim. Kalbimdeki ritim bozukluğu için kendisine gittiğimde, uyguladığı tedavideki bilgi birikimi, yetenek ve ustalığını anlatmak için kelimeler yetersiz kalıyor. Sayesinde eski sağlığıma kavuştuğum değerli meslektaşıma minnettarım. Elleriniz dert görmesin. Dr. Numan Bakırcı

    Diğer Tedaviler
    Kalp Ritim Bozukluğu (Aritmi)

    KALP RİTİM BOZUKLUĞU (ARİTMİ) Kalp ritim bozukluğu (aritmi) nedir? Kalp ritim bozukluğu yada diğer adıyla aritmi dediğimiz durum kalbin normal olmas..

    Devamı >
    Koroner Arter Hastalığı

    KORONER ARTER HASTALIĞI (KALP DAMAR HASTALIĞI) Koroner arter nedir ? Vücudumuzda ki bütün organlar ve hücreler atardamar yolu ile dokuya ulaşan kan ..

    Devamı >
    Kalp Pili

    Kalp pili nedir? Kalp dokusuna (hücrelerine) elektriksel uyarı ileterek yetersiz olan kalp hızını istenilen düzeye yükseltmek için kullanılan küçük b..

    Devamı >